CASALS

 

 

Catalán

 

CASALS ORIGEN I SIGNIFICAT El cognom Casals ve del substantiu casal, que vol dir casa gran. Al parlar del cognom, hem de considerar que una part important dels cognoms que tenim avui en dia són derivats de noms de lloc de procedència o d'habitatge, que, al llarg del temps han estat usats com a cognoms. En aquests cas, cal incloure el cognom en el grup de noms de cases, masies i altres edificis o les seves dependències. D'aquesta mena de cognoms n'hi ha un munt: Casa, Cases, Casanova, Cabana, Borda, Mas, Casals, Torres, Cort, Corral, Cortada, Palacio, Palacin, Palau... En la seva més antiga accepció, casa, significava habitació o vivenda rústica, feta d'estaques, canyes i brancatge, per fugir del fred i de la calor. Després va significar tota mena d'edificis, casals, si eren grans; casalins, si eren petits i caselles si no tenien apenes importància.

 

COGNOMS DERIVATS Alguns cognoms són diminutius del cognom originari i altres en són augmentatius. Són més freqüents els primers i es composen a partir d'afegir alguns dels sufixos propis (-et, -eta, -ona, -ol, -ola) a la forma originària del cognom. Els diminutius són més freqüents perquè normalment es refereixen a un sobrenom del fill de la família, derivat diminutiu del cognom. En els cas de Casals, es poden cosiderar derivats els cognoms Casaus, Casala -derivat de casals per feminització-, Casalí, Casalins, Casalís, Casalius, Casaló -derivat diminutiu- i Casalot -derivat pejoratiu de Casals.

 

COGNOMS COMPOSTOS També trobem altres cognoms compostos com seria el cas de Casaldàliga -grafia aglutinada de Casal d'àliga- i del cognom Casaldelbosch -gafria aglutinada de Casal del Bosch.

 

LLINATGE I HISTÒRIA El llinatge Casals és originari de Catalunya. El primer personatge que es coneix que portà el cognom és Ramon Casals, nat a Lleida, que va ser un dels conqueridors de Mallorca, i en el repartiment general de terres, li fou assignat una alqueria en el terme de Sineu i una altra en el terme de Petra. Pere Casals, descendent de l'anterior, era procurador reial de Ferran I en el regne de Mallorca en el 1413. Aquesta família mallorquina de Casals, va viure a Alcúdia, i pels serveis en l'època dels comuners va ser declarada noble, lleial i franca, en virtud d'un privilegi de Carles V, datat en el 1525.

 

TOPONÍMIA El Casals és un veïnat (65 habitants l'any 1960) del municipi de Serinyà (Gironès). A la capella (Sant Miquel Sesvinyes) era venerada una imatge de la Mare de Déu, del segle XIII. Casals també és un despoblat del municipi de Talarn (Pallars Jussà), al nord-oest de la vila.

 

EL COGNOM AVUI Sens dubte es tracta d'un dels cognoms catalans més freqüents en l'actualitat que fins i tot ha esdevingut important en territoris veïns. Tot i que en el seu origen predominava en les zones rurals, ara es troba sobretot en els grans nuclis urbans de l'àrea barcelonina. També és relativament freqüent en les comarques de l'interior de Catalunya. Les poblacions on proporcionalment hi ha més Casals són: Alcarràs, Alcoletge, Artesa, Avià, Avinyò, Bagà, Barcelona, Berga, Borges del Camp, Borredà, Celrà, l'Espluga de Francolí, Gombrèn, Masroig, Olesa de Montserrat, Pardines, el Pinell, Roda, Tarragona i Vilablareix.

 

ARMES

 

Les principals armes que coneixem del cognom Casals són les següents: d'argent, una domus d'atzur sobremuntada d'una àguila de sabre.

 

 

BIBLIOGRAFIA El present llistat bibliogràfic és una recopilació dels principals llibres de genealogia i heràldica que es poden trobar en biblioteques especialitzades. Alguns són diccionaris de cognoms i altres són estudis específics de diversoso aspectes de l'heràldica. Els estudis d'heràldica i genealogia determinen l'origen nobiliari del cognom, la seva evolució, altres títols posteriors i l'escut d'armes que correspon: -Nobiliario de Aragón, de Pedro Vitales.- -Nobiliario, de Jerónimo de Villa.- -El Solar Catalan, Valenciano y Balear, de A. y A. García Carraffa con la colaboración de Armando de Fluvià y Escorsa de la "Sociedad Catalana de Estudios Históricos".- -Apuntes de Nobiliaria y Nociones de Genealogia y Heráldica.- -Diccionario Etimológico de los Apellidos Españoles-. -Nobiliari General Català, de Félix Domenech y Roura-. -Heráldica de las Comunidades Autonomas y Capitales de Províncias-. -Sección de Órdenes Militares de Santiago-Alcántara y Calatrava-. -Tratado de Nobleza de Aragón y Valencia-. -Apuntes de Nobiliaria y Nociones de Genealogía y Heráldica-. -Santillana del Mar a traves de su Heráldica-.

 

*********************

Traducción automática

CASALES ORIGEN I SIGNIFICADO El apellido Casals viene del sustantivo casal, que quiere decir casa grande. Al hablar del apellido, tenemos que considerar que una parte importante de los apellidos que tenemos hoy en día son derivados de nombres de lugar de procedencia o de vivienda, que, a lo largo del tiempo han sido usados como apellidos. En éstos caso, hay que incluir el apellido en el grupo de nombres de casas, masías y otros edificios o sus dependencias. De este tipo de apellidos hay un montón: Casa, Casas, Casanova, Cabaña, Borda, Masía, Casales, Torres, Cort, Corral, Cortada, Palacio, Palacin, Palau ... En su más antigua acepción, casa, significaba habitación o vivienda rústica, hecha de estacas, cañas y ramaje, para huir del frío y del calor. Después significó todo tipo de edificios, casales, si eran grandes; casalins, si eran pequeños y casillas si no tenían apenes importancia.

APELLIDOS DERIVADOS Algunos apellidos son diminutivos del apellido originario y otros son aumentativos. Son más frecuentes los primeros y se componen a partir de añadir algunos de los sufijos propios (-te, -eta, -ola|onda, -ol, -ola) a la forma originaria del apellido. Los diminutivos son más frecuentes porque normalmente se refieren a un sobrenombre del hijo de la familia, derivado diminutivo del apellido. En los caso de Casals, se pueden considerar derivados los apellidos Casaus, Casala -derivado de casales por feminització-, Casalí, Casalins, Casalís, Casalius, Casaló -derivado diminutivo- y Caserón -derivado peyorativo de Casals.

APELLIDOS COMPUESTOS También encontramos otros apellidos compuestos como|cómo sería el caso de Casaldàliga -grafía aglutinada de Casal de àliga- y del apellido Casaldelbosch -gafria aglutinada de Casal del Bosch-.

LINAJE I HISTORIA El linaje Casals es originario de Cataluña. El primer personaje que se conoce que llevó|trajo el apellido es Ramon Casals, nato en Lérida, que fue uno de los conquistadores de Mallorca, y en el reparto general de tierras, le fue asignado una alquería en el término de Sineu y otra en el término de Petra. Pere Casals, descendiente del anterior, era procurador real de Ferran I en el reino de Mallorca en 1413. Esta familia mallorquina de Casales, vivió en Alcúdia, y por los servicios en la época de los comuners fue declarada noble, leal y franca, en virtud de un privilegio de Carles V, fechado en 1525.

TOPONIMIA El Casals es un vecindario (65 habitantes el año 1960) del municipio de Serinyà (Gironès). En la capilla (San Miquel Sesvinyes) era venerada una imagen de Madre de Dios, del siglo XIII. Casals también es un población del municipio de Talarn (Pallars Jussà), en el noroeste de la villa.


El APELLIDO HOY sin Duda se trata de uno de los apellidos catalanes más frecuentes en la actualidad que incluso se ha convertido en importante en territorios vecinos. Aunque en su origen predominaba en las zonas rurales, ahora se encuentra sobre todo en los grandes núcleos urbanos del área barcelonesa. También es relativamente frecuente en las comarcas del interior de Cataluña. Las poblaciones donde proporcionalmente hay más Casales son: Alcarràs, Alcoletge, Artesa, Avià, Avinyò, Bagà, Barcelona, Berga, Borges del Campo, Borredà, Celrà, l'Espluga de Francolí, Gombrèn, Masroig, Olesa de Montserrat, Pardines, el Pinell, Rueda, Tarragona y Vilablareix.

 

ARMAS

 

Las principales armas que conocemos del apellido Casals son las siguientes: De plata, con un castillo de azur de dos torres y surmontado entre las dos torres de un águila de sable.

 

BIBLIOGRAFÍA El presente listado bibliográfico es una recopilación de los principales libros de genealogía y heráldica que se pueden encontrar en bibliotecas especializadas. Algunos son diccionarios de apellidos y otros son estudios específicos de diversos aspectos de la heráldica. Los estudios de heráldica y genealogía determinan el origen nobiliario del apellido, su evolución, otros títulos posteriores y el escudo de armas que corresponde: -Nobiliario de Aragón, de Pedro Vitales.- - Nobiliario, de Jerónimo de Villa.- -El Solar Catalan, Valenciano y Balear, de A. y A. García Carraffa cono la colaboración de Armando de Fluvià y Escorsa de la "Sociedad Catalana de Estudios Históricos".- -Apuntes de Nobiliaria y Nociones de Genealogía y Heráldica.- -Diccionario Etimológico de los Apellidos Españoles-. -Nobiliario General Català, de Félix Domenech y Roura-. -Heráldica de las Comunidades Autonomas y Capitales de Províncias-. -Sección de Órdenes Militares de Santiago-Alcántara y Calatrava-. -Tratado de Nobleza de Aragón y Valencia-. -Apuntas de Nobiliaria y Nociones de Genealogía y Heráldica-. -Santillana del Mar en trabas de su Heráldica-.

ULTIMOS AÑADIDOS

Contacto

 

Teléfono:

Email: apelli2@hotmail.com

Web:https://heraldicajavieralonso.jimdofree.com/